Hvad er Fantasticon?

Fantasticon er en festival for fans af de fantastiske genrer – dvs. science fiction, fantasy, horror etc. – arrangeret af fans på frivillig basis.

Fokus på Fantasticon ligger overvejende på forfattere og bøger, og gennem årene har festivalen haft besøg af kendte navne som Lene Kaaberbøl, Josefine Ottesen, Harry Harrison, Norman Spinrad og Charles Stross.
Lige fra begyndelsen har der også været noget at komme efter for forfatterspirer og dem der bare skriver lidt i form af en novellekonkurrence og et skriveværksted.

Ud over det litterære er der indslag fra videnskabens verden på programmet, da interessen for science fiction og videnskab har det med at følges ad.
For de filminteresserede er der et filmspor, hvor der er mulighed for at stifte bekendtskab med film, man ellers ikke ville kunne se i biografen. Der er typisk tale om kortfilm eller fanproducerede film, som vises med projektor.

Af andre aktiviteter på Fantasticon kan nævnes paneldiskussioner (ofte med hovednavnene som deltagere), oplæsninger, quizzer og boder med salg af bøger.
Men først og fremmest giver Fantasticon mulighed for at møde andre fans, som man deler interesse med, under afslappede forhold. Til stede vil derfor være en række foreninger, hvis hjerter banker for de fantastiske genrer, og som man kan melde sig ind i.

Bortset fra at de fleste deltagere interesserer sig meget for en eller flere af genrerne science fiction, fantasy og horror, så er de fleste aldersgrupper repræsenteret på Fantasticon. Hovedparten af programpunkterne henvender sig dog til et voksent publikum, så de mindste børn får nok ikke så meget ud af at deltage.
Men ellers er Fantasticon for alle, som bare har den mindste snert af interesse for det fantastiske. Det er ikke noget krav, at man kan fløjte temaet til Star Wars eller kan citere Captain Kirk. Faktisk er der nok mange, som vil blive ret irriterede, hvis man gik rundt og gjorde det hele tiden…

Fantasticons historie
Plakat for Fantasticon 2004Fantasticon fandt første gang sted i 2004 med foreningen Fantastik som arrangør.
Fantastik er en forening for fans af de fantastiske genrer – overordnet set science fiction, fantasy og horror, men også undergenrerne og diverse knopskydninger.
Da den første Fantasticon blev holdt, havde Fantastik på det tidspunkt kun et halvt år på bagen, og festivalen foregik i Valby Medborgerhus (nu Valby Kulturhus) med omkring 50 besøgende.
Allerede på den første Fantasticon var der både interviews, paneler, foredrag, videnskab og film-spor på programmet.
Siden har Fantastik hvert år arrangeret en Fantasticon, på nær i 2007, hvor de fleste af foreningens aktive medlemmer var optaget af at hjælpe til på Eurocon 2007.
Den hidtil største Fantasticon var i 2005, hvor der var inviteret forfattere fra en lang række europæiske lande, og hvor der var omkring 200 besøgende.

I 2008 blev foreningen SF-Fan stiftet med det hovedformål at sikre at der bliver afholdt en årlig dansk festival for science fiction, fantasy og horror. SF-Fan har fra 2009 afholdt Fantasticon i samarbejde med Fantastik.
Fantasticon har  i dag sit eget selvstændige budget og sin egen bestyrelse. Vær opmærksom på at en forhåndstilmelding til Fantasticon, hvilket sker ved at oprette medlemsskab i foreningen SF-Fan, IKKE betyder, at man samtidig bliver medlem af foreningen Fantastik.
> Læs mere om SF-Fan

Hvis du er interesseret i at hjælpe med til at arrangere en kommende Fantasticon, så kontakt Fantasticon-gruppen.

Hjemmesiderne for de tidligere års Fantasticon kan findes her:

Skriv et svar