The Virtual Fantasticon 2020

For at købe billet, så du kan få tilsendt links (billetten er gratis) klik her.

Links til Zoom og Discord bliver sendt ud fredag før Fantasticon.

Program

Lørdag

10:00-10:50 Katastrofelitteratur

Majbrit Høyrup, Klaus Æ. Mogensen, Flemming R.P. Rasch.

Katastrofer har plaget menneskeheden så langt tilbage der kan findes spor af os. Derfor optræder det også meget ofte i fiktionen. Vi henter nogle af de interessante fiktive katastrofer fra litteraturen frem og diskuterer blandt andet hvorfor katastrofer er så fascinerende i fiktionen, når vi helst vil undgå dem i virkeligheden og hvor realistiske de fiktive katastrofer er.

11:00-11:50 Niels E. Nielsen

Rasmus Wichmann.

Niels E. Nielsen (1924-1993) var en dansk forfatter som gennem årtier var den mest produktive forfatter af science fiction-romaner i Danmark. En række af hans romaner er netop blevet genudgivet. Kender du ham ikke, er her muligheden for at komme til det. Kender du ham, er her endnu et spændende foredrag med Rasmus Wichmann, hvor der næsten med garanti kommer noget frem du ikke vidste.

13:00-13:50 Små danske forlag, panel

14:00-14:50 Små danske forlag, bogomtaler

Ulven og Uglen, Science fiction Cirklen.

Vi taler med et par mindre danske forlag som udgiver fantasy og science fiction om deres erfaringer med at udgive i Danmark, og bagefter præsenterer forlagene nogle af deres bøger.

15:00-15:50 #meredanskfantasy

Julie Midtgaard, Gry Ranfelt, Julie M. Day.

Fantasy stormede ind i mainstream med Harry Potter bøgerne og Tv-serien Games of Thrones. Men selv om de fantastiske verder blev åbnet op for et nyt publikum, kniber det med at få dansk fantasy på hylderne hos boghandlerne. Vi skal også tale om hvad dansk fantasy er, og hvilke temaer de tager op.

Søndag

10:00-10:50 Katastrofefilm

Per Chr. Halling og Tue Sørensen.

Med corona-pandemien befinder vi os i en katastrofesituation, så nu må det være relevant at kigge katastrofefilm-genren efter i sømmene. Hvad er kernen af genren, og hvilke typer katastrofefilm er der?

11:00-11:50 Herbert, Bradbury and Asimov

Niels Dalgaard, Lise Andreasen, Flemming R.P. Rasch.

For hundrede år siden blev tre af science fiction-genrens mest markante forfattere født. Vi diskuterer deres respektive forfatterskaber, hvem de var, deres betydning for genren og om deres værker stadig siger os noget i 2020.

13:00-13:50 Niels Klim panel

14:00-14:50 Niels Klim overrækkelse

Niels Klim-prisen gives for det bedste danske science fiction i året før uddelingen (2019). Denne gang foregår det på den virtuelle Fantasticon. Som traditionen foreskriver indledes der med en diskussion mellem nogle af de nominerede forfattere og den faste vært Niels Dalgaard. Herefter præsenteres de nominerede værker og vinderne kåres.

15:00-15:50 Rummet bliver kommercielt

Bjarne Sinkjær.

Nye satellitter dukker op på himlen, og ambitionerne har igen bevæget sig mod Månen og Mars. Noget mere fundamentalt har også ændret ikke mindst i Amerikas rumfart, hvor udvikling og opsendelse af satelitter og rumfartøjer i højere grad overlades til private aktører. Men også en række nye lande gør deres entre. Bjarne Sinkjær vil dykke ned de sidste fire års udvikling. Vi skal tale opsendelser, og nedstyrtninger – og bagning.

Medvirkende

Julie Midtgaard er forfatter til fantasyserien Sprækken til Luscuro, som i skrivende stund består af Elementprøven og Elementsygen. Tredje bind, Elementkrigen, udkommer d. 20. september. Derudover har hun udgivet en række noveller inden for alt fra fantasy til gys, historie og realisme. Hun bor i Aalborg, hvor hun på fuldtid praktiserer kunsten at omsætte chokolade til ord og magiske universer. Hun er aktivt medlem af skriveforeningen Håbefulde Unge Forfattere.

Gry Ranfelt er forfatter til science fiction-romanen Tidsfangen og en række noveller inden for både fantasy, science fiction og realisme. Hun skriver normalt fantasyfortællinger fulde af politiske intriger, storslået magi, hårde konflikter og en rå verden, hvor intet er givet. Hun er uddannet bioteknolog og kommer fra Aarhus.

Julie M. Day debuterede i 2017 med Trafallas del 1 – Den halves arv. Siden kom bind 2 i trilogien, Skyggen fra nord og del 3 Den sidste alliance. Hun bor i Østjylland. Julie står bag #meredanskfantasy på Instagram.

Niels Dalgaard er PhD i nordisk litteratur med speciale i science fiction. Han han skrevet en lang række bøger om genren, heriblandt Fra Platon til cyberpunk, der gennemgår genrens historie, og oversat et større antal science fiction-bøger. Hans mange artikler om genren kan blandt andet findes i tidsskriftet Proxima, som han har redigeret næsten uafbrudt siden 1980erne.

Rasmus Wichmann er historiker og foredragsholder med mange spændende foredrag på programmet. Han har ofte beskæftiget sig med de fantastiske genrer, og har selv skrevet et antal noveller samt fantasy-romanen Enkemagerne.

Desuden medvirker en række andre fans og forfattere.

Øvrige aktiviteter

Lørdag 12:00-12:50

Søndag 12:00-12:50

I middagspausen vil der være et åbent Zoom-møde hvor man kan møde de andre deltagere i Fantasticon. Der vil også være en af arrangørerne, som kan svare på spørgsmål.

Hele weekenden

Der vil være en Fantasticon Discord-server, som man kan bruge til at chatte i tekst eller lyd, og hvor man vil kunne få fat i arrangørerne. Det er ment som et supplement til Zoom, hvor man for eksempel kan fortsætte længere diskussioner eller give de kommentarer man ikke nåede at give i webinaret.

Spørgsmål og svar

Hvordan deltager man i Fantasticon 2020?

Man tilmelder sig på Billetfix, hvor den email man opgiver bruges til at sende links til Zoom og Discord. De startes via en browser, og installation af det nødvendige skulle ske nogenlunde automatisk og ret hurtigt.

Under Fantasticon bruger du linkene til de programpunkter du gerne vil se, og kan da komme ind på et Zoom webinar. Hvert programpunkt vil have sit eget webinar, så du skal starte et nyt link op hver gang. Et webinar fungerer som en forelæsning eller en paneldebat, hvor der er nogle som taler og andre der lytter (men kan stille sprøgsmål).

Du kan også have Discord kørende på din computer. Hvis du ikke har en account der, bliver du bedt om at oprette en. Du kan da få adgang til Fantasticon’s “server”, hvor der er mulighed for chat med tekst eller lyd. Der er kun et link til Discord-serveren, som bruges under hele Fantasticon. Udover programpunkter vil der også være et Zoom “meeeting” hver dag i middagspausen. Det fungerer som webinar, bortset fra at alle kan se og høre hinanden.

Hvilket udstyr kræver det at deltage i Fantasticon 2020?

Du skal have en computer der har adgang til internettet, og en browser: Vi anbefaler Firefox eller Chrome, men de fleste browsere skulle kunne håndtere Zoom og Discord.

For at høre hvad der foregår skal du have høretelefon eller en højttaler (evt. indbygget). Hvis du også vil kunne sige noget, skal du have en mikrofon tilsluttet din computer (eller indbygget). I det tilfælde bør du bruge høretelefoner for at undgå feedback fra højttaleren. Hvis du også vil have at andre skal kunne se dig, skal du have et webcam (evt. indbygget).

Til webinarerne er det ikke nødvendigt med mikrofon eller webcam, med mindre du skal deltage i et panel eller holde foredrag.

Kan jeg bruge min telefon til at gå på Fantasticon 2020?

En nyere smartphone burde kunne gå på Zoom, men vi anbefaler alligevel ovenstående, da det fungerer bedre med en større skærm, og en telefon ikke er velegnet til at stirre på i timevis.

Kan man se de programpunkter man gik glip af på et senere tidspunkt?

Det er planen er optage de fleste af programpunkterne og give adgang til optagelserne i resten af september 2020. Men vi kan kun garantere dette for dem som har tilmeldt sig Fantasticon. Så sørg for at få dig tilmeldt inden 5/9! Det foregår på Billetfix og er gratis.

Sponsorer

Fantasticon siger tak til foreningerne Fantastik og Science Fiction Cirklen der har hjulpet os med udgifter til Zoom m.m.